Уже кілька років в другу неділю листопада в Україні святкують День вина і винороба. Тож пропонуємо підняти келих українського і поговорити про героїв наших виноградників.
Вино-нокаут – термін, який винайшов італійський винороб і «маестро винної думки» Андреа Франчетті на позначення неймовірного захвату від вина. А ми віднайшли українські виноробні, які забезпечать вам цей досвід.
Серед близько 100 вітчизняних господарств ми обрали 4 з тих, чиї вина будуть представляти Україну у французькому центрі вина La Cité du Vin
Виноробня родини Плачкових уже 17 років продовжує традиції виноробства Болградського краю на Одещині, які вкорінилися тут ще в античні часи. Виноградні плантації «Колоніста» займають 33 га і знаходяться на одній широті з французьким Бордо та італійським П’ємонтом, але при цьому ще:
Для виробництва вина технологи «Колоніста» використовують провідне німецьке, французьке та італійське обладнання. Напій зберігається від 6 місяців у бочках із столітнього французького дуба.
Але краще приїздіть на виноробню з екскурсією і самі все побачите. І дегустація, звичайно, теж буде. До речі, крім вина, «Колоніст» випускає олію з виноградних кісточок, бесарабський бальзамічний оцет та косметику на основі винограду. Усе це теж можна придбати на виноробні. А ще тут періодично проходять круті тематичні заходи та фестивалі.
Вина Плачкових уже понад 10 років представлені в багатьох країнах Європи та здобули низку низку нагород на міжнародних та національних конкурсах.
Готуйтеся до вино-нокауту від:
Засновники невеликого родинного господарства «Beykush» на Миколаївщині – фанати терруарного підходу до виноробства. Тому лише після ретельного вивчення грунтів, сонцестояння і десятків сортів було висаджено 11 га виноградних саджанців з України, Франції, Італії та Грузії. Плантації знаходяться на мисі Бейкуш неподалік від морського узбережжя, де сонце світить 225 днів на рік, природним вентилятором виступають бризи, а кондиціонером – лимани та море.
Збір та багато процесів обробки урожаю на виноробні відбуваються вручну. Вино зберігається в дубових бочках українського, французького та американського виробництва.
«Beykush» – це про сміливість експериментувати. У своєму будинку власник облаштував цілу науково-дослідну лабораторію і результати її діяльності свідчать самі за себе. Кілька років підряд вина «Beykush» визнаються №1 в національних конкурсах і гідно представляють Україну на міжнародному рівні. Минулого року пляшки «Beykush» отримали 15,5 і 16,5 з 20 можливих від винного консультанта британських монархів, ено-експертки Financial Times – Jancis Robinson.
Ми дуже рекомендуємо відвідати виноробню «Beykush» з екскурсією. Там вас чекає не тільки вино-нокаут, а й гастрономічний разом з естетичним. Трошки заспойлеримо: буде захід сонця серед виноградників над лиманом, середземноморський пікнік з домашніми пирогами, сиром та фруктами, винні дегустації біля каміну…все-все, далі не будемо. До речі, минулого року на території господарства відкрився розкішний дизайнерський біо-еко-ено-готель Villa Beykush. Wine, Sunrises & Sunsets. Назва говорить сама за себе – усе, що треба для прекрасного відпочинку.
Рекомендовано українськими і світовими сомельє:
Мабуть, мало хто асоціює Запоріжжя з виноробним краєм. Чесно кажучи, ми теж не асоціювали, поки не дізналися про виноробню Graevo, яка з 2014 році працює прямо на Верхній Хортиці, поряд із тією самою козацькою «резиденцією». А виноградники знаходяться на Херсонщині та в Причорноморській низовині. Для виробництва вина використовується обладнання від провідних італійських та молдавських постачальників.
З 2020 року Graevo показує просто неймовірні результати на українських фестивалях, а також здобуло визнання на міжнародному конкурсі в Канаді.
У Graevo є свій магазин в Запоріжжі, де часто проходять дегустації і розмови з вином про вино. Але найкрутіший досвід – від відвідування виноробні. Щовихідних там організовують екскурсії, частують власним вином та стравами з равликів.
Must-try:
Кращий в усьому – це точно про Сергія Стаховського. Підкоривши тенісні корти України та світу, «Crazy Ukrainian», який до 2010 року не вживав алкоголь, через 5 років вирішив зайнятися виноробством. На 20 га закарпатської землі на висоті 100-250 м він посадив виноград Мерло, Сапераві та Трамінер Рожевий. «Stakhovsky Wines» поки не має своїх виробничих потужностей, тому використовує обладнання колег з компанії «Cotnar». Вино витримується у французьких бочках до 12 місяців.
Старт нової кар’єри Сергія був феєричним. Вина з першого ж врожаю Мерло та Сапераві отримали «золото» та «срібло» від Винного Гіда України.
У 2020 році «Stakhovsky Wines» випустили експериментальний «Оранж Трамінер» з квітковим ароматом троянд та мармеладу, і він одразу став хітом.
Неймовірну історію «Stakhovsky Wines» краще всього слухати там, де вона твориться – на самій виноробні. Гуляти виноградниками, вивчати технологічні процеси, смакувати вином та крафтовим сиром з виглядом на плантації та… Угорщину.
Велика імовірність вино-нокауту від:
Взагалі, Закарпаттям можна цілий винний тур влаштувати. Ділимося ідеєю маршруту для еногастрономічних і не тільки пригод.
Довго говорити про вино – не те ж саме, що його довго пити. Ми розказали лише про 4 виноробні, які ще не так відомі в Україні, попри те, що показують такі круті результати. Ми не розповіли про зірок українського виноробства Chizay та Shabo, які також представлятимуть Україну в La Cité du Vin, та про молоді виноробні, які поки не мають можливості запросити до себе в гості, але пропонують супер крутий продукт. Наприклад, «46 Parallel», від яких в Париж поїде аж 3 вина; яскраві тернопільські Father's Wine; My Wine від Едуарда Городецького та інші.
Ми зараз проживаємо етап становлення українського вина, який за словами провідних сомельє обіцяє бути неймовірно цікавим. Тож слідкуйте, подорожуйте, підтримуйте своє. І шукайте той самий ідеальний варіант, яким будете святкувати перемогу!
Фото: www.facebook.com/wine.kolonist/