Київщина – це не тільки мальовничі пейзажі та історичні пам’ятки, але й справжня скарбниця гастрономічних відкриттів. Від фермерських продуктів до екзотичних делікатесів – цей регіон пропонує безліч кулінарних пригод для гурманів. Пропонуємо вам ознайомитися з ТОП-7 гастрономічних дестинацій Київської області, які точно варто відвідати!
Равликова ферма Jiffy – справжнє відкриття для любителів делікатесів. На фермі понад 5 років вирощують равликів двох видів: Helix Aspersa Müller та Helix Aspersa Maxima, за власною екологічно чистою технологією. Тут можна не лише насолодитися гармонією природи, але й дізнатися цікаві факти про життя равликів. Відвідувачі можуть побачити, як вирощуються молюски, дізнатися про культуру споживання равликів у різних країнах світу та, звичайно, скуштувати страви із цього делікатесу. В меню: фаршировані равлики, жульєн із равликів, бургери з равликовою котлетою та навіть равликова ікра.
Це місце відоме багатьом завдяки своїй молочно-сирній продукції, яку можна знайти на полицях супермаркетів. Ферма займається племінним розведенням зааненських кіз з 2007 року. Тут проживають близько 400 кіз, яких відвідувачі можуть погладити, погодувати і навіть подоїти. Також проводяться екскурсії, на яких можна дізнатися про виробництво сиру та миловаріння з козячого молока. Наприкінці екскурсії на гостей чекає дегустація свіжого молока, витриманих сирів, вина і трав'яного чаю.
Якщо хочете відчути смак напоїв, які пили наші предки, завітайте на медоварню «Медовий Спас». Ця медоварня відроджує традиції медоваріння в Україні, виготовляючи хмільний напій «Сікера» з бродженого меду і натуральних соків. Під час екскурсії вам розкажуть про процес виробництва, а також ви зможете продегустувати різні види «Сікери» разом із крафтовими сирами.
Сімейний парк «Ясногородка» відомий своєю страусиною фермою, але це також гастрономічний рай. Тут працює ресторан Ferma. Local Food Hub, де в меню представлені страви із продуктів, вирощених на фермі: страусині стейки, омлети зі страусиних яєць, пельмені з фазаном та індичкою. Ще одна локація – виноробня Wine Idea, де виготовляють вина з винограду, що росте в Одеській області та на виноградниках Київщини. Під час екскурсії вас чекає дегустація вин та крафтових страв. Для відпочинку на природі працює GRILL & CHILL PARK, де можна насолодитися барбекю та страусиними бургерами.
Розташована всього за 30 хвилин їзди від Києва, ферма Sheepland є ідеальним місцем для сімейного відпочинку. Тут живе безліч тварин, зокрема вівці, кози, осли, корови, кури та індики, з якими можна поспілкуватися та погодувати їх. Власний ресторанчик ферми пропонує страви з домашньої кухні, приготовлені з фермерських продуктів. Для любителів активного відпочинку доступні місця для кемпінгу та чан для купання просто неба, що додає особливого колориту відпочинку.
Виноробня Biologist – це одна з небагатьох біодинамічних виноробень України, яка виготовляє органічне вино з власних виноградників. Щороку тут виробляється близько 30 тисяч пляшок різних видів вина: від легких Пет-Натів до насичених червоних. Під час екскурсії вас чекає не лише прогулянка виноградниками, але й дегустація вин із сиром та стравами, приготованими у відкритій печі на терасі.
Ще одна відома равликова ферма, Nature Snail, знаходиться у селі Нещерів. Тут вирощують середземноморських равликів та пропонують найбільший асортимент страв із цього делікатесу в Україні. В меню ферми: равлики по-бургундськи, з прованськими травами, з білими грибами, а також равликова ікра і філе. Окрім гастрономічного задоволення, можна взяти участь у равликових перегонах та весело провести час.
Якщо ви шукаєте ще більше цікавих гастрономічних локацій, де можна скуштувати місцеві делікатеси, відвідати ферми та виноробні, перегляньте сайт Київщина туристична. Тут ви знайдете безліч ідей для незабутнього гастрономічного відпочинку в Київській області!